Jedlá zahrada

Jedlá zahrada

Jak zpracovat sladké jedlé plody?

Máte vlastní zahradu a každý rok od jara do podzimu řešíte, jak zpracovávat plodiny, které rodí ovocné keře a stromy? Existuje velká spousta způsobů, jak efektivně zpracovávat ovoce a zeleninu, abyste z ní mohli mít užitek po celý rok.

Období sklizně

Zejména v letních a podzimních měsících začínají stromy a keře přinášet své ovoce. Dozrávají třešně, jahody, jablka, hrušky. Pokud vlastníte opravdu velkou zahradu nebo sad, nemáte šanci všechno čerstvé sníst nebo spotřebovat. Zkuste část úrody zpracovat tak, aby vám vydržela, a vy jste z ní mohli mít užitek i v zimě, kdy je ovoce nedostatkové. Můžete si je samozřejmě koupit v supermarketu, mnohdy ale za nesmyslně vysoké částky a v diskutabilní kvalitě.

Co s ním?

  • Ovoce: Jablka, hrušky i švestky můžete usušit, udělat z nich marmelády, džemy nebo kompoty. Přebytky můžete zmrazit a uložit do mrazáku, odkud jej pohodlně vytáhnete kdykoliv jen budete potřebovat. Sušené křížaly jsou skvělé k jídlu, ale poslouží i jako dekorace na Vánoce.
  • Bobule: Pokud pěstujete i méně tradiční plodiny, jako jsou aronie či rakytník, můžete z jejich bobulí udělat džem stejně dobře, jako z jahod či malin. Výborný je i rakytníkový olej.
  • Bylinky: Čerstvé byliny jen tak něco nenahradí, ale zima jim zrovna nepřeje. Můžete si je vysadit alespoň do truhlíku za okno nebo je nasušit. Pomalé sušení ovoce, zeleniny a bylinek zachová většinu prospěšných látek a vitaminů. Ač se to nezdá, bylinky lze dobře využít i v kombinaci s ovocem. Taková meruňková marmeláda s lístky máty, to je skutečná lahůdka.


Zázrak v podobě fermentace

Že vám to nic neříká? Nenechte se zmýlit, fermentace je cizí název pro kvašení. A nemusíte se omezovat pouze na zelí, zkvasit jde jakákoliv zelenina, například mrkev, cibule, brokolice, cukety, květák, řepa či kedlubny. Mnohem lepší variantou je mléčné kvašení, které přináší benefity jako lepší stravitelnost, zvýšený obsahu vitaminů či přítomnost živých bakterií. Právě ty napomáhají celkovému zlepšení trávení.





Vložte komentář


Jméno (požadováno)


Příspěvek (požadováno)




Předešlý článek Další článek