Jedlá zahrada

Jedlá zahrada

Jedlý les – jak si užít procházku v lese s chutnou přestávkou

Chodíte rádi čerpat energii do lesa? A víte o tom, že po většinu roku se tam nachází také něco, co můžete sníst?

První paprsky slunce

Ihned zjara se můžete do lesa vydat na posilňující procházku, kdy načerpáte nejen dobrou náladu, ale také vitamíny do vaší kuchyně. Medvědí česnek je skvělým zdrojem vitamínů, který využívají nejen zvířata, ale je prospěšný i pro nás, lidi. Při sběru dbejte na ostražitost, ať si jej nespletete s listy konvalinek. Medvědí česnek se dá konzumovat ihned, nebo si z něj připravte pesto. S postupem příchodu jara se skvěle hodí také smrkové výhonky, ze kterých si připravíte sirup na podzimní nachlazení. Les je jedlý již z jara!

Hlavní sezóna

Co si z lesa odnést během hlavní sezóny? Nejdříve využijte borůvky – samozřejmě je sbírejte ručně, ne pomocí očesávačů na borůvky, které keříky trvale poškodí. Jaké barvy malin potkáváte na svých vycházkách? Někteří lidé dávají přednost chuti žlutých malin před červenými. Nezapomeňte prohledat listy jahod, zda se pod nimi neukrývá červená jahoda – její chuti se žádný zahradní kultivar nevyrovná! Až přijde období žní, v lese budete moci ochutnávat první ostružiny. Jak poznat, že jsou již sladké? Musí po dotyku z keříku odpadnout samy. Pokud sveřepě drží, jsou ještě kyselé.

Pozdní podzim

Podzim přeje houbaření. Vždy sbírejte jen ty houby, které bezpečně poznáte. Sběr hub je možný i při prvních mrazících. S jejich příchodem se hlásí o slovo šípky, které naleznete na kraji lesa.

Kdy je les jedlý:

  • od jara do pozdního podzimu

  • v případě, že víte, co sbíráte

Krásnou procházku!





Vložte komentář


Jméno (požadováno)


Příspěvek (požadováno)




Předešlý článek